Wat is een huisstijl?

ANNEMIEK VAN LUINEN
Een huisstijl die 100% klopt, daar ga ik voor!

Je komt het woord overal op mijn website tegen en je hoort het ook steeds om je heen. Maar wat betekent het nou precies? Mensen gebruiken verschillende termen voor een huisstijl. Zo kan je het ook een corporate identity, brand identity of imago noemen. Voor iedereen zal de betekenis ook net iets anders zijn, maar ik ga omschrijven wat ik hieronder versta.

Een huisstijl bestaat uit drie elementen: design, communicatie en gedrag.

Met design kom je als eerste in aanraking. Dit is je eerste indruk en dit zullen mensen onthouden. Hoe ziet alles eruit? Het gaat bij design vooral om de beelden, vormen en kleuren. Maar ook je logo, typografie en fotografiestijl valt hieronder. Dit is dus het zichtbare deel.

Communicatie gaat over de manier waarop je communiceert met je klanten. Welk verhaal vertel je, hoe overtuig je ze en welke boodschap wil je overbrengen? Het inhoudelijke deel.

En tot slot; gedrag. Hoe breng je het inhoudelijke deel over? Ben je altijd netjes gekleed en spreek je mensen met u aan, of ben je juist heel informeel? Dit valt onder gedrag.

Mijn focus ligt altijd op het eerste stuk; Design. Doordat dit de eerste indruk is, is het belangrijk dat jouw huisstijl helemaal bij jou en jouw bedrijf past. Als jij bijvoorbeeld van een hele persoonlijke aanpak houdt en heel vriendelijk bent, wil je geen super strak, zwart-wit logo.

Onder de huisstijl vallen ook huisstijl elementen.

Dit zijn de middelen om mee te communiceren. Dit kan in de vorm van visitekaartjes, websites, emailhandtekeningen, stickers, flyers, e-books, social media posts, lesmateriaal, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken. En dat allemaal met dezelfde kleuren, vormen en beelden. Hierdoor zie je er altijd hetzelfde uit en gaan mensen je herkennen. En dat heb je nodig als je een mooi bedrijf wilt opbouwen!

De elementen die een huisstijl vormen zijn dus onwijs belangrijk voor een bedrijf. Je hebt tenslotte maar 1x de kans om een goede eerste indruk achter te laten.

Heb je hulp nodig bij het ontwerpen van jouw huisstijl? Klik dan verder voor meer info over mijn werkwijze!