Onderscheid jezelf en kies een doelgroep

ANNEMIEK
VAN LUINEN

Een huisstijl die 100% klopt, daar ga ik voor!

Deze stap wordt nogal eens overgeslagen als ondernemers beginnen met hun bedrijf. Of wordt na een tijdje een beetje uit het oog verloren… En dat is een gemiste kans.

Ik ben zelf ook zonder doelgroep gestart 7,5 jaar geleden. Ik was beginnend grafisch vormgever en ik wilde eigenlijk iedereen helpen. Starters of ondernemers die al jaren in het vak zitten, met veel en weinig budget. Ik pakte alles wat ik pakken kon.

En hoewel ik hier onwijs veel van heb geleerd en een mooi portfolio op heb kunnen bouwen, liep het altijd net niet lekker. Het was moeilijk om nieuwe opdrachten te krijgen en de concurrentie was en is nog steeds moordend. Zeker in de ontwerpwereld.

Ik besloot om het professioneler aan te pakken. Ik ging mijn aanbod scherper maken en ik ging veel meer nadenken over welke doelgroep ik wilde en het beste kon helpen.

Nu ik heb gekozen, heb ik het een stuk drukker. Kan ik mijn doelgroep nóg beter helpen omdat ik hun probleem door en door ken en heb ik meer plezier in mijn werk. Ook werk ik alleen met mensen waar ik energie van krijg. En het fijne is dat mensen die met mij samen willen werken, en bereid zijn om te investeren in zichzelf en hun bedrijf, er ook écht voor willen gaan. Dat zorgt voor mooie resultaten.

Een doelgroep kiezen,
zorgt ervoor dat jij wordt gekozen.
 

Als je je doelgroep kent, kan je dus veel gerichter werken en ben je aantrekkelijker voor je klanten. Je hebt een passende oplossing voor hun specifieke probleem. En door dat op bijvoorbeeld je website te communiceren, zullen potentiële klanten sneller naar jou komen dan naar iemand anders. Het maakt jou uniek en ze voelen zich aangesproken!

Maar hoe kies je een doelgroep? Dat begint bij een onderzoek, waarbij de volgende vragen je kunnen helpen.

  • Is je product of dienst meer iets voor mannen of vrouwen?
  • Wat is de leeftijd van jouw doelroep? Kinderen, millennials, 30ers, 50ers, senioren.
  • Richt je je op lokale mensen of juist online en misschien wel landelijk of internationaal?
  • Wat voor type mensen zijn het? Opleidingsniveau, werkveld, gezinssituatie, etc.
  • Met welke mensen werk jij graag? Je moet er natuurlijk zelf ook voldoening uithalen!  

Ga dus bij jezelf na wie jouw doelgroep is. Omschrijf dat zo specifiek mogelijk. Want hoe beter jij je doelgroep kent, hoe makkelijker je ze kunt bereiken. Je weet dan namelijk ook waar jouw doelgroep actief is. Zijn dat bijvoorbeeld moeders op het schoolplein? Of HR-managers die vooral op LinkedIn actief zijn? Daar kan je dan met jouw marketing op inspelen!