Hoe kies je nou de juiste grafisch vormgever?

ANNEMIEK
VAN LUINEN

Een huisstijl die 100% klopt, daar ga ik voor!

Je hebt de knoop doorgehakt! Je wilt een bedrijf beginnen en je hebt er onwijs veel zin in, maar dan stuit je al op het eerste probleem. Hoe kom ik aan een passend logo en een mooie huisstijl? Je wilt er eigenlijk niet te veel voor betalen, maar je wilt wel een logo dat bij jou past! Hoe ga je dit aanpakken? Ik geef je een paar tips.

In principe kan je een hele hoop van je ontwerpen en zichtbaarheid zelf. Maar wil je dat wel? Het kost jou veel meer tijd, het is niet jouw expertise en het eindresultaat is vaak niet waar je op had gehoopt. Je hebt heel veel mogelijkheden in Canva, maar het verschil zit hem in de kennis. Wat zet je waar? Welke kleuren gebruik je? Typografie? Marges, verhoudingen, uitlijnen etc. Misschien moet je het toch maar uitbesteden? Maar dan…

Hoe vind je een vormgever die je begrijpt en iets kan maken dat helemaal bij jou past?

1. Via Fiverr.com

Voor wie Fiverr nog niet kent, dit is een internationale website waar je goedkoop diensten kunt afnemen bij freelancers. Zo zijn er bijvoorbeeld designers, programmeurs, tekstschrijvers, waar je voor weinig iets kunt laten maken.

Het kan dus zijn dat iemand uit Polen of India jouw logo gaat maken. Ongetwijfeld kunnen zij mooie ontwerpen maken, maar er is wel onwijs veel afstand. Letterlijk, maar ook qua taal en manier van communiceren. Is het goed over te brengen wat jij precies wilt en waar je naar op zoek bent? En kan diegene dan een passend logo maken voor jouw bedrijf?

Fiverr staat bekend om goedkope ontwerpen. Je zou bij wijze van spreken al een logo kunnen laten ontwerpen voor 5 dollar. Hierdoor wordt het vaak haast werk, of even snel tussendoor, waardoor de kwaliteit verloren gaat, of waardoor je achteraf ineens een stuk meer moet betalen. Zonde dus van je geld én tijd!

2. Ontwerpwedstrijden

Ken je ze, ontwerpwedstrijden? Zoals Brandsupply en Ontwerpen-voor-Geld. Meerdere ontwerpers kunnen ontwerpen insturen voor jouw logo en de beste wint. Hij of zij krijgt dan de opdracht en wint daarmee het bedrag dat jij als beloning had ingesteld.

Maar verplaats je eens in de vormgever; hij/zij doet mee aan zo’n wedstrijd en daar kan hij rond de 150 euro mee verdienen. Normaal is de gemiddelde prijs voor een logo een stuk hoger. Wat gebeurt er dan; hij gaat half werk leveren. Misschien heeft hij een aantal logo’s die het steeds net niet zijn geworden, de tekst verandert hij in jouw bedrijfsnaam en klaar! Dat wil je niet… Het zal ongetwijfeld een mooi logo zijn, maar sluit het ook 100% aan bij jou en jouw bedrijf? Je wilt juist een uniek logo dat volledig jouw boodschap overbrengt!

3. Internet of via via

Soms zie je weleens een logo langskomen dat je onwijs mooi vindt, qua stijl en uitstraling. Dit kan overal zijn; in de winkelstraat, in een magazine of op het internet. Deze logo’s zijn ooit ontworpen door iemand en waarom zou je niet gewoon vragen wie het heeft ontworpen? Informeer bij het betreffende bedrijf wie hun logo heeft ontworpen en kom er zo achter bij wie jij ook zo’n mooi logo kunt laten maken.

Misschien zijn er ook mensen in je netwerk die je kunnen helpen. Zorg er wel altijd voor dat je goed hun portfolio checkt om te kijken of de ontwerpstijl jou aanspreekt. Meestal is er namelijk een duidelijke stijl waarin vormgevers werken, dus is het belangrijk dat die stijl past bij wat jij wilt uitstralen.

“Als je een professioneel bedrijf wilt neerzetten,
werk dan ook met professionele mensen.”

Investeren in mooie ontwerpen is dus heel belangrijk. Zeker voor je huisstijl. Als je logo staat en 100% bij jou en jouw idealen past, dan klopt het totaalplaatje met je boodschap. En daardoor zal je veel aantrekkelijker zijn voor jouw (potentiële) klanten.

Hoe heb jij je grafisch vormgever gevonden?