Je huisstijl in kaart brengen

ANNEMIEK
VAN LUINEN

Een huisstijl die 100% klopt, daar ga ik voor!

Ik zal eerst even beginnen met uitleggen waarom het nou zo belangrijk is dat je jouw huisstijl in kaart brengt.

Je huisstijl bestaat uit een aantal onderdelen. Door deze op een overzichtelijke manier bij elkaar te zetten, kan je in 1 oogopslag zien uit welke elementen jouw huisstijl bestaat. Denk hierbij aan je logo, beeldmerk, kleuren, lettertypes en eventueel foto’s of sfeer afbeeldingen.

Dit is heel fijn als je nieuwe media-uitingen gaat maken. Of je dat nu zelf kunt doen, of dat je het liever door een professional laat doen. Je StyleBoard zorgt ervoor dat je huisstijl consistent is en overal hetzelfde uitstraalt.

Het is belangrijk dat je je huisstijl overal in jouw bedrijf doorvoert. Het gaat dus niet alleen om je logo en visitekaartjes, maar ook om je website en social media content.

Door middel van dit overzicht kan je er dus heel makkelijk voor zorgen dat je bijvoorbeeld overal in jouw media-uitingen dezelfde kleuren en lettertypes gebruikt. Dit gaat uiteindelijk voor herkenbaarheid zorgen en daardoor meer klanten en volgers opleveren.

Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n StyleBoard!

Maar hoe breng je jouw huisstijl nou in kaart?

Voor sommige mensen zal dit makkelijker zijn dan voor anderen. Ik als ontwerper weet bijvoorbeeld (bijna altijd) welke lettertypes er zijn gebruikt in de ontwerpen en ook de kleuren bepalen kan ik met mijn ontwerpprogramma’s vrij eenvoudig. Maar voor jou als niet ontwerper kan dit wat lastiger zijn. Vraag daarom aan degene die jouw logo heeft ontworpen, welke lettertypes en kleuren er zijn gebruikt. Hiermee heb je al de basis te pakken.

Daarna kan je de versies van jouw logo in kaart brengen. Heb je bijvoorbeeld een beeldmerk dat je ook los zou kunnen gebruiken? Of heb je een witte versie zodat je deze ook op een gekleurde achtergrond kan plaatsen? Zet deze dan ook op je StyleBoard. Je kunt je StyleBoard nu eventueel nog uitbreiden met foto’s die de juiste sfeer uitstralen. Dit kunnen foto’s zijn uit jouw praktijk of foto’s van jezelf. Maar ook sfeerbeelden die bij jouw missie en (potentiële) klanten passen. Zo kan een biermerk bijvoorbeeld ook een picknick in het park  laten zien, omdat dat het moment is waarop je graag een biertje zou willen drinken. Probeer hier de perfecte sfeer neer te zetten van de ervaring die jouw klanten hebben met jouw product of dienst.

En dan is je StyleBoard af. Deze kan je op een heleboel verschillende manieren vormgeven, maar ook in een eenvoudig overzicht plaatsen. Het gaat er vooral om dat je makkelijk kunt zien welke lettertypes, kleuren, logo’s en elementen je kunt gebruiken voor je media-uitingen!

Heb jij je huisstijl al eens in kaart gebracht?