Hoe maak je een collage in Canva

ANNEMIEK
VAN LUINEN

Een huisstijl die 100% klopt, daar ga ik voor!

Een verzameling plaatjes of foto’s. Hoe krijg je die nou mooi in beeld? Ik ga je in deze blog uitleggen hoe je een mooie collage maakt in Canva. Om alvast iets te verklappen, het is helemaal niet zo ingewikkeld!

Ik maak regelmatig collages om op deze manier een sfeerbeeld te creëren. Voor zowel opdrachtgevers als voor mezelf. Zo maakte ik een collage voor mijn 2017 blog, waarin allemaal foto’s van het jaar verwerkt zijn. En ik maakte verschillende kleuren collages voor toekomstige blogs over specifieke kleuren.
Als ik zo’n collage post, krijg ik vaak de vraag hoe ik deze maak en in welk programma. Naast mijn gebruikelijke ontwerpprogramma’s, maak ik ook veel gebruik van het online ontwerpprogramma Canva. Heel gebruiksvriendelijk én gratis! Hier maak ik mijn collages in.

Om te beginnen hebben we een leeg ontwerp-veld nodig. Kies het formaat dat je wilt gebruiken en open een nieuw design. Dan gaan we naar Elements (Elementen) –> Grids (Rasters). Hier zijn allemaal composities voor je samengesteld waar jij straks makkelijk je foto’s aan kunt toevoegen.

Kies de compositie die je het meeste aanspreekt en klik daarop. Je ziet dat het automatisch in jouw ontwerp-veld wordt geplaatst.

Nu begint het leukste deel, namelijk de lege velden invullen met foto’s. Canva heeft al een hele hoop foto’s die je kunt gebruiken. Let wel op dat ze niet allemaal gratis zijn. Voor sommige afbeeldingen moet je 1 of 2 dollar betalen. Je kunt ook zelf foto’s opzoeken en uploaden.
Als je een goede foto hebt gevonden of geüpload, kan je deze heel makkelijk in je ontwerp slepen. Je kunt slepen, of alleen op de afbeelding klikken. De foto wordt dan vanzelf geplaatst. Om deze nu in het kader te krijgen, klik je op de afbeelding en beweeg je met je muis naar het vlak waar je de afbeelding in wilt hebben. Je ziet dat hij dan automatisch in het kader wordt gezet. Hieronder kan je dat misschien beter zien:

Dit herhaal je tot je collage vol is en je helemaal tevreden bent. Als je liever een andere afbeelding wilt, kan je het proces hierboven gewoon herhalen en een nieuwe afbeelding toevoegen. Als je klaar bent, hoef je hem alleen nog maar op te slaan en is hij klaar voor gebruik.

Dat valt reuze mee toch?! Ben jij ook Canva fan?