Hoe zorg ik ervoor dat een logo 100% bij jou past?

ANNEMIEK
VAN LUINEN

Een huisstijl die 100% klopt, daar ga ik voor!

Een logo ontwerp ik natuurlijk niet zomaar uit het niets. Er gaat een heel proces aan vooraf om uiteindelijk tot een passend logo te komen. In deze blog geef ik je een inkijkje in dat proces.

Op het moment dat ik een verzoek voor een logo-ontwerp binnen krijg, weet ik meestal nog niet veel over de persoon en het bedrijf. Dit is natuurlijk wel heel belangrijk om een passend logo te ontwerpen. Daarom heb ik een korte vragenlijst opgesteld. Door middel van de antwoorden leer ik de opdrachtgever beter kennen en kan ik me meer gaan verdiepen in het soort werk en de betreffende doelgroep. Als je je bijvoorbeeld richt op een mannelijke doelgroep, dan is het misschien niet zo handig om alleen maar zachtroze tinten te gaan gebruiken.

In de vragenlijst vraag ik dus onder andere naar de doelgroep, maar ook naar de missie, wat wil je uitstralen en of je eventueel zelf al ideeën hebt. Misschien is er al wel een bepaalde huisstijl of kleur waar ik rekening mee moet houden of kan ik een mooie karaktereigenschap verwerken. Deze vragen helpen mij in het kort om meer over iemand te weten te komen, zodat ik vervolgens een logo kan ontwerpen dat 100% aansluit op wie je bent en waar je bedrijf voor staat.

Tijd om te gaan ontwerpen

Tijdens de eerste ontwerp-ronde lever ik altijd 3 verschillende concepten/ontwerpen aan. Hierin verwerk ik verschillende elementen. Bijvoorbeeld iets wat een product of dienst vertegenwoordigd of een karaktereigenschap die binnen de onderneming erg belangrijk is. Dat kan heel letterlijk zijn, of juist heel abstract. Tijdens de eerste ontwerp ronde wordt dus het concept gekozen.

Bij de volgende ontwerp ronde ga ik dit concept wat meer uitwerken. Bijvoorbeeld met andere kleurstellingen, lettertypes en composities. Door deze elementen kan een logo ook ineens heel anders worden. Uit deze ontwerpen ontstaat dan het definitieve logo.

Doordat ik tussendoor natuurlijk contact heb met de opdrachtgever, krijg ik snel een indruk van wat ze wel en niet mooi vinden. Hierdoor kan ik dat tijdens de ontwerp rondes verwerken en aanpassen.

Dit is een greep uit de logos die ik al heb mogen ontwerpen:

Hoe lang duurt zo’n proces nou?

Natuurlijk is een logo-ontwerp proces voor iedere persoon en bedrijf anders. Soms gaat het heel snel en kan ik het logo al binnen een week opleveren. Maar het gebeurt ook dat het wat langer duurt om de knoop door te hakken.

Het laten ontwerpen van een logo is een heel persoonlijk proces. Je logo laat in één oogopslag zien wie je bent en waar je voor staat. Ben je benieuwd naar de vragenlijst die ik gebruik? Dan kan je die hier downloaden. En mocht je je afvragen of ik voor jou ook een professioneel en passend logo kan maken? Neem dan eens een kijkje in mijn portfolio. Spreekt mijn stijl jou aan? Dan weet ik zeker dat ik voor jou ook een logo kan ontwerpen dat 100% bij jou past!