5 tips voor als je gaat netwerken

ANNEMIEK
VAN LUINEN

Een huisstijl die 100% klopt, daar ga ik voor!

Netwerken… Wie kent het niet. Veel mensen hebben er een hekel aan, maar dit kan super interessant zijn voor jouw onderneming. Zo kan je bijvoorbeeld potentiële klanten ontmoeten, maar ook mensen waar je mee kunt samenwerken of die je inspiratie kunnen geven.

Maar wat als netwerken jouw ding niet is? Hoe kan je het dan toch leuk maken voor jezelf? Ik ben niet zo’n netwerker, maar ik heb inmiddels wel een manier gevonden die voor mij werkt. Ik heb mijn tips op een rijtje gezet. Je zult zien dat met deze tips netwerken leuker wordt. En hoe meer je het doet, hoe minder eng het wordt 😉

  1. Zorg dat je op tijd bent.

Cliché maar waar! Je kunt beter wat vroeger aanwezig zijn. De bijeenkomst komt dan net op gang en mensen hebben nog geen groepjes gevormd. Het is veel makkelijker om op iemand af te stappen, in plaats van een groepje dat al in een gesprek is.

  1. Deel je passie

Als jij met volle overgave en passie over jouw dienst of product kunt vertellen, hangen mensen meteen aan je lippen. Vertel bijvoorbeeld waarom je een onderneming bent begonnen en waarom je juist dit vakgebied zo leuk vindt. Met passie en enthousiasme een verhaal doen werkt heel aanstekelijk. Mensen nemen dit over en zo kan je heel leuk gesprek krijgen.

  1. Probeer niet alleen jezelf op de kaart te zetten

Dit klinkt misschien gek in eerste instantie, maar als je op de verkeerde manier netwerkt kan dit heel nadelig uitpakken. Netwerken draait namelijk niet alleen om jou. Het werkt 2 kanten op. Praat dus niet alleen over jezelf en over jouw bedrijf, maar toon ook interesse in andere mensen en vraag door naar wat zij eventueel voor jou kunnen betekenen.

Misschien sta je met iemand te praten die een coach nodig heeft, terwijl je 10 minuten geleden een coach hebt ontmoet. Op die manier kan je mensen koppelen. Je zult hier niet meteen zelf wat aan hebben, maar zo bouw je wel een netwerk op. Wie weet hebben ze over een tijdje wel jouw diensten nodig.

  1. Zorg voor voldoende visitekaartjes

Zoals je in mijn eerdere blogpost hebt kunnen lezen zijn visitekaartjes nog steeds heel belangrijk bij netwerken. Je ontmoet veel mensen in korte tijd en door je kaartje kunnen mensen later nog contact met je zoeken. Dit kan ook net de herinnering zijn om contact met je te zoeken voor een mogelijke opdracht of samenwerking.

  1. Blijf jezelf

Ik weet van mezelf dat ik niet z’n netwerker ben. Ik vind het soms lastig om op mensen af te stappen en mezelf te verkopen. Dat is helemaal niet erg! Je moet ergens beginnen toch? Als je vaker gaat netwerken zal je merken dat het steeds een beetje makkelijker wordt.

Blijf jezelf. Probeer niet om een persoon te zijn waarvan je denkt dat andere willen ontmoeten. Als je jezelf en authentiek bent, zullen mensen sneller in contact blijven. Daarnaast voelt jezelf zijn ook vele malen beter!

Ga jij weleens naar netwerkbijeenkomsten? Zo ja, wat zijn jouw tips en ervaringen?