Wat is een Digital Nomad en mijn ervaringen

ANNEMIEK
VAN LUINEN

Een huisstijl die 100% klopt, daar ga ik voor!

Werken vanaf de mooiste plekken in de wereld, wat klinkt dat fijn! Als digital nomad bepaal je zelf waar en wanneer je werkt. Je ziet de term steeds vaker op internet voorbijkomen, maar wat houdt dat nou precies in?

Digital nomads of digitale nomaden zijn mensen die locatie-onafhankelijk kunnen werken. Het enige wat ze nodig hebben is een laptop en een stabiele internetverbinding. Dit wil dus zeggen dat overal waar internet is, gewerkt kan worden. Bijvoorbeeld vanuit huis of een café in de buurt, maar het kan dus ook vanaf een prachtig eiland in Thailand.

Doordat de wereld en de arbeidsmarkt snel verandert en het steeds vaker mogelijk is om flexibel te werken, is de groep van digital nomads de afgelopen jaren enorm gegroeid. Zo zijn er over de hele wereld coworkspaces waar je altijd met goed internet kunt werken en zijn er steeds meer apps en website die het leven als digital nomad makkelijker maken.

Maaaaar… Digital nomads zijn dus niet op vakantie. Je kunt ze dan ook niet vergelijken met backpackers of mensen die een wereldreis maken. Ze reizen over het algemeen langzaam, leven als de lokale bevolking, en inderdaad, ze moeten ook echt werken.

Hoe heb ik het tot nu toe ervaren?

Ik vind het ge-wel-dig! Ik kan het niet anders omschrijven! Deze manier van reizen en leven is zo fijn en geeft enorm veel vrijheid. Als ondernemer heb je die vrijheid tot op zekere hoogte natuurlijk al, maar als je ook nog kunt gaan en staan waar je maar wilt, geeft dat helemaal een vrij gevoel.

We zijn op zo veel mooie plekken geweest. Van verschillende plekken in Thailand, tot Indonesië en Maleisië. We hebben 3 New Years Eve’s meegemaakt (Westers, Chinees en Balinees) en we hebben voor ons gevoel de echte lokale cultuur leren kennen. Van heerlijk eten mogen genieten en dat onder een (bijna) altijd stralend zonnetje.

Daarnaast hebben we zo veel leuke mensen leren kennen. Iedereen heeft kennis in huis en is bereid om daar alles over te delen. Zo heb ik iemand tips gegeven over Instagram en kreeg ik tips voor een beter LinkedIn profiel terug. Of hielp ik iemand met een design en kreeg ik van iemand anders weer een persoonlijke brainstormsessie. Je verzamelt makkelijk mensen om je heen en doordat iedereen met dezelfde reden de wereld rondreist, heb je meteen al een klik. Niemand is verrast als je een dag moet werken en de andere dag ga je lekker mee duiken of snorkelen.

Het is een enorm inspirerende en motiverende levensstijl en je zult er alles aan doen om die leefstijl te kunnen blijven uitvoeren. Aan de slag dus!

Zijn er ook nadelen?

Ik moet eerlijk zeggen dat het zwaarder was dan ik van tevoren had gedacht. Elke maand moet er toch geld binnenkomen en dat zorgt soms voor de nodige stress. Daarnaast vond ik ook het reizen naar een nieuwe bestemming heel intensief. Waar ga je heen en waar ga je wonen? Waar kan je lekker eten? Wat zijn de beste plekken om te werken met goed internet, waar je hopelijk ook andere leuke mensen kunt ontmoeten. Wat is de munteenheid ook al weer? Zóveel beslissingen…! Kortom, het reisdeel viel mij zwaar! Ik had elke keer ongeveer een week nodig om ‘te landen’. Mijn weg te vinden. Daardoor kwam ik er ook snel achter dat ik veel liever wat langer op 1 plek ben.

Maar als je eenmaal door hebt welke reisstijl het beste bij jou past, is er geen weg meer terug! Het is onwijs verslavend en zelfs naar huis gaan, is niet meer naar huis gaan. Het is de volgende bestemming.

Heb jij al eens gefantaseerd over het leven als digital nomad of heb je er misschien nog vragen over? Ik help je graag verder, laat hieronder een reactie achter en ik zal alles zo goed mogelijk proberen te beantwoorden!